Zimní dort

27. leden 2010 | 18.28 |
blog › 
Dezerty › 
Zimní dort

Klasický, chutný dort v zimním hávu...

Potřeby :

těsto - 400g polohrubé mouky, 200 g cukru, 80 g ořechů, 40 g kakaa, 170g másla, 6 ks vajec, 2 vanilkové cukry, 1,5 sáčku prášku do pečiva

náplň - 250g másla, moučkový cukr (podle chuti, cca.100g), čokoláda na vaření, rum

zdobení - marcipánová hmota bílá (doporučuji koupit v cukrářských potřebách, cca. 80Kč), 2 marcipánové figurky bílé (pokud si koupíte větší množství marcipánové hmoty, můžete si postavičky vytvořit sami)

ostatní - dortová forma kulatá (menší), marmeláda (rybízová)

Postup :

těsto

    • Všechny sypké suroviny dobře promícháme v míse, rozdrobíme tuk, přidáme 2 žloutky. Nakonec přidáme sníh z 6 ti bílků. Vymícháme hladké těsto.
    • Těsto dáme do vymaštěné dortové formy a pečeme při 200°C 20-30minut.

náplň

  • máslo řádně ušleháme, přidáme cukr, trochu nastrouhané čokolády a rum (podle chuti, asi 4lžíce)

dort

  • vychladlý korpus horizontálně rozřízneme na poloviny, spodní korpus pomažeme marmeládou (kterou jsme předtím rozmíchali v trošce teplé vody) a krémem, poté ho přiklopíme vrchním dílem(ten jsme též pomazali marmeládou). Vrchní díl pak pomažeme i úplně nahoře marmeládou a krémem.
  • Marcipánovou hmotu pořádně rozválíme (malou část hmoty oddělíme) a potáhneme jí dort
  • Na dort umístíme marcipánové figurky a z části marcipánové hmoty, kterou jsme si předtím oddělili, vymodelujeme číslice(v našem případě 16) ze zbylé části hmoty vytvarujeme malé kuličky=sněhové koule a rozmístíme je na dort.

!!! Dobrou chuť !!!

Výsledek :

dortík

autor : Jitka Benešová

foto : Jitka Benešová

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.83 (6x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Zimní dort renata* 03. 02. 2010 - 14:06
RE: Zimní dort vlasta* 03. 02. 2010 - 19:14
RE: Zimní dort jitka benešová (autorka) 04. 02. 2010 - 08:55
RE: Zimní dort ivana* 21. 02. 2010 - 10:06