Vánočka

23. prosinec 2009 | 23.21 |
blog › 
Dezerty › 
Vánočka

Tradiční recept na výbornou bezvaječnou vánočku (od maminky)

Potřeby : 42g droždí, 0,5l sojového mléka, hnědý cukr krystal, 750g celozrné mouky, 150ml oleje, sůl, citronová kůra, mandle, kandované ovoce, hrozinky

Postup :

  1. Do hrnku dáme 0,5l vlažného sojového mléka přidáme 42g droždí a lžičku cukru necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy dáme 750g celozrné mouky, přidáme 150ml oleje, 7dkg hnědého cukru krystal, 1člž soli a trošku nastrouhané citronové kůry. Vše zamícháme dohromady.
  3. Přidáme kvásek, zamícháme a necháme cca. hodinu a půl kynout.
  4. Po nakynutí do těsta přidáme hrozinky, kandované ovoce a nakrájené mandle (které jsme předtím spařili horkou vodou a oloupali).
  5. Těsto promícháme a rozdělíme na 9 dílů, které vyválíme do válečků. Ze 4 dílů zapleteme spodní část vánočky, na ni pak dáme prostřední část(ze tří) a na ni nakonec poslední část ze 2 dílů.
  6. Nakonec celou vánočku posypeme nakrájenými mandlemi, zapícháme do ní špejle (aby se "nerozjela"...nám se trošičku rozjela:-)) a pečeme asi 3/4 hodiny při 200°C!

! Dobrou chuť !

Výsledek :

vánocka

autor : Alena Benešová

foto : Jitka Benešová

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.67 (3x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Vánočka kája 25. 12. 2009 - 01:31